Quasarborn – The Odyssey to Room 101

177

Kada sam pre par godina rekao da je inđijski metal bend Alitor izbacio jedan od najboljih debi albuma u istoriji naše zemlje, nisam ni sanjao da će ozbiljnu konkurenciju da ima, i to vrlo brzo. Beogradski treš metalci Quasarborn, nastali iz pepela još jednog jako dobrog beogradskog metal benda Space Eater, su sami izbacili, snimili i producirali jedno pravo malo remek-delo, na koje čitava metal scena može da bude ponosna.

Na prvo slušanje zaista ne može da se kaže da je reč o bendu iz Srbije. Svirka je apsolutno perfektna, hirurški precizno odsvirana. Bend svoje uticaje itekako crpi iz zlatnog perioda tehničkog treš metala, pa je očigledno da zvuče kao da ih je vremenska mašina teleportovala iz sredine osamdesetih. Ja kad kažem tehnički treš metal, metalci će verovatno reći da je pravi izraz progresivni, mada u vreme kad sam bio klinac ta reč se nije upotrebljavala. Kako god, vrlo, vrlo dobro odsvirano, naročito kada su gitare u pitanju. Blagi uplivi u death/black metal su povremeni, ali i poželjni.

Nakon nekoliko preslušavanja sam jedino ostao zbunjen sa vokalom, jer mi je on zvučao nekako van čitave zvučne slike. A onda sam skapirao da je to jedan od najboljih aduta ovog benda. Momak itekako ume da peva, i to različite stilove. Uspešno to prezentuje na čitavom izdanju, i baš kao što su mi prijali death/black uplivi, tako i različitost pevanja / dranja / vrištanja su učinili strahovito mnogo da album zvuči daleko zanimljivije.

Rekao sam da je ovo svirački gotovo hirurški precizno. Bubnjevi, bas i gitare su u savršenoj sinergiji i sve zvuči jako utegnuto. Produkcija je izvrsna i ona je još jedan od razloga zašto ovo izdanje opušteno može da dobije desetku. Ovo je recimo najočiglednije u zvuku basa, koji je jasno čuje čak i na najdrnavijim zvučnicima. Na pravoj opremi, ovaj album zvuči kao da je uloženo u njega milion dolara.

Ne bih govorio o svakoj pesmi posebno, jer album posmatram kao jednu celinu. Nijedna pesma mi se ne izdvaja u tom smislu. Neki će ovo navesti kao potencijalnu manu, ali kada se album intenzivno sluša neko vreme, ovo postaje još jedan od jakih aduta. Možda bi mogao da izvojim neverovatnu akustičnu Transcendence, koja je neki spoj metal atmosfere i flamenka. Vrlo lep izlet u druge žanrove i predah između furioznih treš metal deonica.

Meni je krajnje interesantno da sam prvo mislio da su gitare najbolje, pa onda bas, pa na kraju vokal, a istina je da svaki član benda podjednako doprinosi remek-delu kao što je The Odyssey to Room 101. Ako tražiš srpski metal bend koji može da stane na crtu sa bilo kojim stranim bendom sličnog usmerenja, došao si na pravo mesto. Srpska sceno, budi ponosna! Quasarborn je, uz Alitor, apsolutno najbolji domaći metal bend.

DIY

https://www.facebook.com/quasarborn101/
Zvaničan sajt – https://quasarborn.com

Prethodni članakEnter Shikari – Undercover Agents
Sledeći članakCC – Wasteland

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime