Star Trek: Enterprise

152

Zvezdana flota je mogla da pošalje sondu da izradi mape i napravi par fotografija, ali nije. Poslala je nas da možemo da istražujemo sa vlastitim čulima.
Džonatan Arčer

Star Trek: Enterprajz je serija nastala 2001. i osmišljena od strane dvojca Branona Brage i Rika Bremana. Pilot epizoda Enterprajza, Broken Bow je emitovana na UPN-u 26. septembra 2001. Prve dve sezone egzistira samo pod imenom Enterprajz, ali dolaskom treće sezone i Enterprajz dobija dodatak Star Trek.

Serija je zamišljena kao prequel svim ostalim Star Trek serijama. To je izazvalo mnogo pozitivnih i negativnih reakcija. Setimo se samo Lukasovih Star WarsaEnterprajz je prvi brod Zvezdane Flote, klase NX-01, sa warp 5 motorom koji je stvorio ljudima priliku da počnu da istražuju galaksiju. Glavna ideja serije je da prikaže nastanak Federacije. U prve 3 sezone temeljna radnja serije je bio Temporalni hladni rat koji nije bio baš hvaljen ni od gledalaca ni od kritike. Serija je u prve dve sezone forsirala stand-alone epizode, a zanemarivala višedelne nastavke. To se pokazalo kao pogrešno jer se nakon treće sezone pokazalo da su višedelni nastavci baš ono u čemu je Enterprajz najjači. Enterprajz se atmosferom dosta ističe od prethodnih Star Trek spin-offova. Brod je mračan, prevladavaju tonovi sive i plave boje, osvetljenje je slabije. Naravno, to je pozitivno jer je radnja ipak 200 godina pre TNG ere. Efekti su pretežno izvanredni i spadaju u najbolje efekte ikad viđene u TV seriji. 2004. godine, Enterprajz je dobio Emija za najbolje specijalne efekte za epizodu Countdown.

Ideja da serija bude prequel s jedne strane je bila hvaljena, a s druge napadana. Kao sto sam već rekao, glavna ideja serije je bio Temporalni hladni rat. To je ustvari rat između raznih frakcija koji se vodi u 22. veku, a završava početkom četvrte sezone Enterprajza, tj. 2154. Sama ideja takvog rata je bila od početka teško izvodljiva, pa zato i nije sasvim uspela. Srećom, to je bio samo jedan od brojnih Enterprajzovih epizodnih nastavaka. Nastavci koji su uz Temporlani hladni rat najviše obeležili seriju su: andorijanski, vulkanski, klingonski i Ksindi. Njihov primarni cilj je bio da postave temelje za osnivanje Federacije. Dok se Enterprajz prve dve sezone i nije baš previše bavio time, početkom treće se počelo ubrzano raditi na tome. Andorijanci i Vulkanci, dve vrste koje uz ljude čine glavnu osovinu Federacije su najviše predstavljeni i razvijani u Enterprajzu.

Uvodna špica je veliko osveženje u odnosnu na prethodne. Više nemamo brod koji prolazi kroz anomalije, pored planeta i slično, već kroz špicu pratimo istoriju ljudskog napretka prikazujući razne inserte iz ljudske istorije. Muzika nije više instrumentalna već prerada pesme Faith of the Heart Roda Stjuarta. Pesmu je za Enterprajzove potrebe izveo Rasel Votson.

Prva sezona je najviše od svih orijentisana na Temporalni hladni rat koji se vodi između sulibanske frakcije kontrolisane nepoznatom vrstom iz 26. veka i tiranske frakcije iz 29. veka. Središte tog sukoba je, naravno NX-01 Enterprajz Sporedna radnja sezone se vrti oko sukoba Vulkanaca i Andorijanaca koji se razbuktava nakon otkrića tajne špijunske vulkanske stanice P’Jem koja motri Andorijance. Ostatak epizoda se pretežito vrti oko ljudskog upoznavanja svemira, istraživanja anomalija i uspostavljana prvih kontakata sa stranim vrstama. Prilično vedra sezona u kojoj je prikazana sva naivnost, ali i hrabrost i želja za znanjem naše rase.

Druga sezona uveliko prati stil prve, pa nema nekih velikih razlika vrednih spomena. Napetosti između Andorijanaca i Vulkanaca rastu do svoga vrhunca. Inače, u prve dve sezone posada Enterprajza je puna entuzijazma, želje za istraživanjem, širenjem vidika itd. Ipak, uskoro sve se to menja kada na kraju sezone Zemlju napada nepoznata vrsta Ksindi i pobija 7 miliona ljudi. Opšte mišljenje je da je drugi deo ove sezone puno kvalitetniji od prvog.

Treća sezona se bavi Enterprajzovom potragom za Ksindima i sprečavanjem istih da završe posao koji su počeli. Kapetan Enterprajza, Džonatan Arčer je primoran da donosi kontroverzne odluke koje su nužne, ali sa moralnim dilemama. To je otvorilo sjajan prostor za razvoj likova i stvaranje moralno-etičkih dilema u stilu The Next Generations serije. Ovo je prva sezona u Star Treku koja je oblikovana u vidu velikog cliffhagera u kojoj se izdvajaju manji pod-cliffhangeri. Kraj sezone obiluje vrhunskom akcijom i odličnim vizuelnim efektima. Izuzetno originalna i jedinstvena sezona kakve nema slične u čitavom Treku.

Četvrta sezona je označila eru velikih promena za seriju. Producentsku palicu je preuzeo Meni Koto, veoma darovit producent koji je odgovoran za neke od najboljih Enterprajzovih epizoda, kao i za vrlo dobru, ali nažalost kratkog veka seriju Odyseey 5. U ovoj sezoni se Enterprajz bacio na razrađivanje ideja iz TOS-a što su fanovi vrlo rado prihvatili. Tako da je odmah na početku sezone Temporalni hladni rat doveden kraju, a razvijale su se druge priče poput onih o genetski modifikovanim ljudima iz Eugenskih ratova, vulkanske reformacije, uvođenja Romulanaca u seriju, klingonskim odnosima s ljudima itd. Čak se išlo i u paralelni svemir koji je bio zaštitni znak TOS-a i DS9-a. I kritika i publika su hvalili ovu sezonu, ali to se nažalost nije odrazilo na povećanje gledanosti. Koncept prve i druge sezone se uveliko razlikuje od koncepta treće sezone, koji se opet znatno razlikuje od koncepta četvrte sezone. Tako, mislim da bi u Enterprajzu svako mogao da nađe nešto za sebe. Serija se s vremenom promenila iz TNG/TOS-ovskog stila istraživanja i uspostavljanje prvih kontakata u akcionu sf-avanturu sa puno cliffhagera. Serija ima praktično tri glavna lika: Arčera, T’Pol i Tripa.

Dakle, ono sto su u TOS-u bili Kirk, Spok i Bouns, to je u Enterprajzu navedeni trio. Međutim, Enterprajz je razvio tokom svoje četiri sezone široku paletu sporednih likova koji značajno krase radnju. Spomenimo neke poput npr. andorijanskog zapovednika Šrana, vulkanskog ambasadora Sovala, tvorca Ksindi oružja Degra, naučnika Sunga (Brent Spajner – Dejta iz TNG-a), admirala Zvezdane flote Foresta, Sulibanca Silika i niza drugih. Uz DS9, serija sa najviše sporednih likova što je svakako dobro i pozitivno. Minus seriji ide na neiskorištenost nekih glavnih likova poput Hoši i Mejvetera. Mejveter nikad ni nije bio naročito dobar glumac, ali šteta zbog Hoši koja je stvarno imala potencijala.

Skot Bakula igra kapetana Džonatana Arčera. Pre nego što je počeo da glumi u Enterprajzu glumio je u nizu filmova, od čega je velika većina glavnih uloga. Proslavio se serijom Quantum Leap koja je doživela četiri sezone. Bakula često spominje da je prihvatio ulogu u Enterprajzu zato što je to prvi (hronološki) Enterprajz u Star Treku. Arčer je lik kojem su scenaristi posvetili najviše razvoja lika u seriji. U trećoj sezoni Arčer je prisiljen da donosi neke teške odluke koje ostavljaju trag na njegovom karakteru. Takođe treba spomenuti da je Arčer ljubitelj vaterpola i ima psa ljubimca, Portosa.

Žolin Blalok gumi Vulkanku T’Pol. T’Pol je naučni oficir. Vulkanski ambasador Soval šalje T’Pol na Enterprajz da kontroliše ljude. U početku se nalazi u nizu sukoba sa ostatkom posade, ali s vremenom pronalazi zajednički jezik s njima. Na kraju druge sezone napušta Vulkanski komandni centar, a na početku četvrte se veže za Zvezdanu flotu. Za vreme svog boravka u Prostranstvu gubi kontrolu nad svojim emocijama. Udaje se za Vulkanca Kosa nakon povratka na Vulkan, ali se ubrzo i rastaje. Za vreme vulkanske reformacije joj je poginula majka T’Les.

Konor Triner je inženjerac Čarls Taker III, poznatiji pod nadimkom Trip. Rođen na Floridi, upoznao se s Arčerom za vreme testiranja prvih warp 2 motora. Od tada su on i Arčer bliski prijatelji. Sestra mu je poginula za vreme napada Ksindi sonde. To je ostavilo snažan trag na njega. Povremeno je preuzimao kontrolu nad brodom kada su Arčer i T’Pol bili odsutni.

Džon Bilinsli glumi doktora Floksa. Uz T’Pol jedini tuđinac na Enterprajzu. Floks je Denobulanac koji je došao na Zemlju da proučava ljude. U Broken Bow prihvata Arčerovu ponudu da mu se pridruži na Enterprajzu. Floks je s vremenom postao jedan od najomiljenijih Enterprajzovih likova zbog svoje vedre i optimistične naravi.

Linda Park igra oficira za komunikaciju Hoši Sato. Arčer u Broken Bow ide čak u Brazil gde je Hoši radila da bi je nagovorio da krene s njim na Enterprajz. Hošina specijalnost je lingvistika. Kako u Enterprajzu nisu razvijeni univerzalni prevodioci ona igra važnu ulogu u prvim kontaktima sa stranim vrstama. Često uspešnost prvog kontakta zavisi od njene brzine prevođenja. U početku se boji svemira, ali s vremenom savladava taj strah.

Entoni Montgomeri glumi kormilara Travisa Mejvetera. Mejveter potiče iz porodice koja se bavila prevozom tereta međuzvezdanim teretnim brodovima. Porodica mu je ćesto zamerala to što je napustio taj posao i otišao u Zvezdanu Flotu.

Najveća kritika Enterprajzu ide na to što u je nekim situacijama kršio kanon, kao što je to bilo u slučaju Enterprajzovog susreta s Romulancima gde se pokazalo da Romulanci imaju uređaj za skrivanje, koji ne bi trebali imati sledećih 100 godina, ili pri pojavi Ferengija s kojima bi se prvi kontakt trebao dogoditi tek za 200 godina. Susret sa Klingoncima se takođe nije trebao dogoditi u vreme Enterprajza. Iako je Enterprajz napadan zbog pojave Borga, susret sa Borgom se može objasniti činjenicom prikazanom u Voyageru da je Flota bila svesna pretnje od Borga pre prvog susreta u epizodi True Q, a uz to se epizoda Regeneration sjajno nadograđuje na First Contact film.

Nažalost, serija je imala prilično slabu gledanost, čemu je verovatno glavni uzrok zasićenost publike Trekom ali i već spomenutih stvari. Nakon 14 godina neprestane proizvodnje Star Trek spin-offova Enterprajz je bio jedna serija previše. Ljudi su hteli odmor od Treka, a scenaristima je trebalo vremena za novije i svežije ideje. Enterprajz je dobio te novije i svežije ideje dovođenjem Menija Kotoa u seriju, ali to nije bilo dovoljno da Enterprajz doživi 7 sezona kao što su doživele prethodne reinkarnacije Treka. 02.02.2005. je bio crn dan, ne samo za Star Trek: Enterprajz nego i za čitav Star Trek. Jedina živa Star Trek serija je ukinuta. Iako su svi znali da bi se to moglo dogoditi zbog niske gledanosti, ta objava je ipak bila neočekivana, jer su je svi očekivali za mesec-dva kada sezona bude pri kraju. Fanovi su odmah pokrenuli akcije za spašavanje serije. Čak je bilo odlučeno da će fanovi pokušati da plate novu sezonu od 35 miliona $. Nada je porasla kada je par anonimnih donatora darovala 3 miliona $. Međutim, UPN i Paramount su odbili novac i serija je zauvek završena.

Članstvo će rasti. Desetine, s vremenom i stotine vrsta… Ujedinjena Federacija Planeta

Prethodni članakStar Trek: Voyager
Sledeći članakPogled u rupu

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime