Star Trek: Deep Space 9

235

Ima jedna stara izreka – sreća prati hrabre. Pa, uskoro ćemo saznati…

Star Trek: Deep Space Nine su osmislili Majkl Piler i Rik Berman, obojica sa iskustvom iz prethodnog serijala Star Trek: The Next Generation. Za DS9 možemo reći da je spinoff TNG-a jer se nastavlja na TNG-ovu, ne radnjom i događajima vezanim uz Enterprajz, već vremenski. Koncept je potpuno promenjen – umesto Enterprajza tu je statična stanica, umesto da ekipa traži nove rase, one će dolaziti njima. Zvuči dosadno, ali nije. Naprotiv. DS9 je serijal sa najkompleksnijom radnjom, najvećim brojem likova i čestim opisivanjem njihovih života, pa na trenutke vuče na sapunicu. U pozitivnom smislu, naravno. Ranije se radnja redovno završavala nakon najviše dve epizode i tu je bio većinom kraj. Ovde, ne samo da se radnja nadovezuje na prethodne, nego se povezuje u više delova što je očitije kako se serijal privodi kraju, posebno u sedmoj sezoni, koja je, odrađena gotovo u jednom dahu. Premijera DS9-a je bila 3. januara 1993. dvosatnom epizodom The Emissary (Izaslanik). Godina u kojoj je smešten početak radnje je 2369.

Teško je ne primetiti kako je DS9 povremeno tretiran kao crna ovca franšize. Ovo jeste iskarikirano, ali ne i previše udaljeno od istine. U početku se DS9 emituje paralelno uz TNG, jasno je da sedma sezona TNG-a imala prednost. TNG se seli na filmska platna, a DS9 uživa tri meseca kao jedina Trek serija, sve do dolaska Voyagera, mezimice nove Paramountove mreže UPN. Tada Paramount ulaže veća sredstva i pažnju na Voyager iako su rezultati poražavajući.

Za razliku od prethodnih serijala kada su se glavni likovi zaljubljivali u holo-likove, anomalije i razne druge oblike života, DS9 je spajao prijatelje i njihove odnose odvodio na veći nivo. Serijal se odmakao od onog ideala prikazanom u TOS-u i TNG-u prikazavši drugo lice Federacije koje nije tako bezgrešno kako se prikazivalo do tada. Odsek 31, organizacija koja radi iza leđa Federacije, je bila dosta kontroverzna zamisao, mračna ideja u mračnom Treku. Koncept je bio debelo osporavan od strane medija i fanova tvrdeći da nije moguće obuhvatiti duh Treka na stanici. A da ne govorimo kako je u to vreme postojala vrlo slična serija sa istim konceptom – Babylon 5. Sličnosti su bile prevelike da bi bile ignorisane. Radnje obe serije su se odvijale na stanici koja je branila ulaz u portal neke vrste. Obe su vodile prema udaljenim delovima galaksije. Za obe radnje su važne dve rase – okupatorska i okupirana. U oba serijala okupirana rasa je bila vrlo spiritualna i religijska. U oba serijala se uvodi mali, snažan brod koji će pomoći u odbrani. U Deep Space Nine-u je to bio Defiant, u Babylonu 5 White Star. Paralela Odeljenja 31 i Psi Corpsa i Biroa 13 kod Babylona… Da ne nabrajam dalje. Ima i sitnijih podudarnosti.

Deep Space Nine je, zapravo, kardasijanska stanica prvobitno nazvana Terok Nor i nalazi se u orbiti Bejdžora. Kada su se Kardasijanci povukli iz Bejdžoranskog sektora, posle 60 godina okupacije, 2369 godine, Privremena Vlada Bejdžora je pozvala Federaciju da zauzmu kardasijansku stanicu Terok Nor, koja je služila za refinisanje uridijuma, i zaštite Bejdžor. Stanica bi ostala vlasništvo Bejdžora, ali bi njom upravljao federacijski kapetan čiji je prvi oficir Bejdžoranac. Stanica je nazvana Deep Space 9 (Stranica Dubokog Svemira 9) i komanda je predata komandantu Bendžaminu Sisku, veteranu iz borbe kod sektora Vulf 359, u kome mu je poginula žena, Dženifer Sisko, sa kojom je imao sina Džejka. Odmah po dolasku federacijskih oficira na stanicu, oficir za nauku Džadzija Deks (Trilonka) otkriva da se u blizini stanice nalazi jedina stabilna crvotočina u poznatoj galaksiji koja vodi 70.000 svetlosnih godina daleko, u Gama kvadrant, još neistraženi deo Galaksije. Inače u bejdžoranskim mitovima pominje se crvotočina kao Nebeski hram koji je dom Proroka, i iz njega su tokom nekoliko milenijuma na Bejdžor padale Suze Proroka – Orbovi, na čijem postojanju je i zasnivana celokupna religija Bejdžoranaca. Kapetan Sisko odlazi kroz crvotočinu i u njoj nalazi Proroke za koje se ispostavlja da su bića koja žive u nelinearnom vremenu i stoga znaju i prošlost i budućnost. Sisko osigurava bezbedan prolaz svim brodovima koji bi išli u istraživanje Gama Kvadranta i tako Deep Space 9 postaje najvažnija svemirska stanica u tom delu Federacije. Međutim, na stanici se kao šef obezbeđenja, ostao na tom mestu još iz vremena Kardasijanske okupacije nalazi Odo, biće koje može da menja oblike i čije je poreklo nepoznato. Tek u trećoj sezoni se otkriva da se sa druge strane crvotočine nalazi galaktička sila Dominion, čiji su Osnivači zapravo vrsta kojoj pripada Odo. Uskoro započinje lanac intriga, sukobi i konačno ogroman galaktički rat koji se vodi na bezbrojnim poljima sa stotinama brodova na obe strane.

Da kažem nešto i o glumačkoj postavi i samim likovima. Komandant stanice je zapovednik (kasnije kapetan) Bendžamin Sisko kojeg glumi Ejveri Bruks. Sisko je verska ikona Bejdžoranaca, Izaslanik Proroka. Isprva ne može da prihvati činjenicu da ga poštuju kao Boga, ali s vremenom shvata svoju ulogu koja dovodi do kulminacije u poslednjoj epizodi. Zamenica komandanta stanice i bejdžoranska predstavnica je majorka (kasnije pukovnica) Kira Neris, a glumi je Nena Vizitor. Prvobitno je planirano da zapovednica bude Ro Laren, ali pošto je Mišel Forbs odbila ulogu, to je propalo. Kira je bivši član otpora protiv Kardasijanaca, a kao osoba, vrlo temperamentna. Kolm Mini je šef Majls O’Brajen, šef operacija na stanici, bivši šef transportera na Enterprajzu-D. Doktora Džulijena Bašira glumi Aleksander Sidig (Sidig El Fadil u prvim sezonama). Lik Džulijena je totalna suprotnost liku MeKoja iz TOS-a, mlad, privlačan, zavodnik, tek pristigao sa Akademije, pun entuzijazma. Tehnički oficir je poručnica Džadzija Daks koju glumi Teri Farel. Džadzija je Tril i vlasnica Daks simbionta kojeg je pre nosio Kurzon, veliki Siskov prijatelj. Džadziju u sedmoj sezoni zamenjuje zastavnica (kasnije poručnica) Ezri Daks koju glumi Nikol de Bur. Ezri po dolasku preuzima ulogu brodske savetnice. Za sigurnost stanice je zadužen Odo, metamorf koji je na tom mestu još od kardasijanske vlasti. Odo je pripadnik rase zvane menjolici koji su na čelu zloglasnog Dominija sa kojim Federacija dolazi u sukob. Majkl Dorn se ponovo vraća u Star Trek i ovog puta u ulozi Klingonca, poručnika Vorfa. Na stanici dobija mesto oficira za strateške operacije.

Vlasnik lokalnog bara je Kvark, tipični Ferengi. Često je dolazio u sukob sa Odom, ali je javna tajna da se međusobno poštuju i cene. Glumi ga Armin Šimerman. Sina komandanta stanice Džejka Siska glumi Sirok Lofton. Džejk, usprkos očevim željama, postaje pisac i novinar za vreme Dominijskog rata.

Mnogi fanovi Zvezdanih Staza su kritikovali Deep Space Nine zamerajući mu što se radnja serije odigrava na nepokretnoj stanici, a ne na zvezdanom brodu, kao što je bio slučaj sa dotadašnjim serijama. Zbog toga su u trećoj sezoni tvorci serije doneli mali, ali jak brodić USS Defiant kao podršku stanici, zbog moguće pretnje od strane Dominiona. Mnoge zamerke se daju na račun atmosfere u seriji, da je mračna, da je misteriozna, ponekad čak i otvoreno neprijateljska i krvava; kao sušta suprotnost onome što je do sada viđeno u Zvezdanim Stazama. Istina je da se ova serija do sada prva i jedina dotakla problema koji okupiraju moderno društvo: rasizam, verska netrpeljivost, konzervativizam, genocid…

Ono u čemu DS9 najviše prednjači u odnosu na ostale ST serijale jesu sporedni likovi. Oni su u Deep Space Nineu odlično implementirani u radnju i ne služe samo za popunjavanje minutaže, već imaju ogromnu ulogu u serijalu. Da nabrojimo samo neke od njih: Ženski menjolik, Osnivačica koja je glavni predstavnik Dominija u serijalu, i praktično jedini Osnivač (uz Oda, no on nije na strani Dominiona) koji se viđa u serijalu. Gal Dukat, Kardasijanac, bivši zapovednik stanice DS9 i upravnik bejdžoranskog sektora. Elim Garak, jedan od najzanimljivijih i najboljih likova Star Treka uopće. Tajnoviti kardasijanski krojač koji je izopšten iz kardasijanskog društva i jedini Kardasijanac koji je ostao na stanici nakon povlačenja iz bejdžoranskog sistema.

Vejun, Vorta, zadužen za Alfa kvadrant. Legat Damar, takođe kardasijanac i Dukatov naslednik na mestu dominionske marionete na čelu Kardasijanske Unije, koja je dominijska ispostava u kvadrantu Alfa. On je ujedno i teški alkoholičar i Kanaropija (Kanar je omiljeno alkoholno piće Kardasijanaca). Rom, Kvarkov brat, Ferengi, nekadašnji konobar u Kvarkovom baru, a sada inženjer na stanici. Nog, Romov sin, najbolji prijatelj Džejka Siska i prvi Ferengi u Zvezdanoj floti. General (kasnije kancelar) Martok je klingonski predstavnik na DS9-u. Lita je Romova supruga. Vik Fontajn, holografski vlasnik tematskog bara iz 60-ih godina 20-og veka, pa Morn, glavna mušterija u Kvarkovom baru (inače anagram imena Norma iz Kafića Uzdravlje). Kaj Vin, ortodoksna bejždžoranka i spiritualni vođa svog naroda. Okreće kako se vetar duva i menja strane kako joj odgovara. Izuzetno je dvoličan i negativan lik. Majkl Edington, Maki i bivši federacijski oficir na stanici. Moglo bi se još ovako, popis je poduži…

U DS9-u se pridaje poveća pažnja već poznatim vrstama uvedenim u prethodnim serijama Treka, koje nisu dobile toliku pažnju koliko su imale potencijala. Bejdžoranci su predstavljeni u TNG-u preko zastavnice Ro Laren i tada upoznajemo Makije, odmetnutu organizaciju koja se bori za (bivše) federacijske kolonije, sada u kardasijanskom prostoru. Kardasijanci su takođe rasa sa temeljima iz TNG-a, prikazani kao agresivna i neprijateljska rasa, nekadašnji okupatori planete Bejžor i stanice DS9 na kojima se odvija radnja serijala. Trilovi, još jedna rasa već viđena u TNG-u, su takođe jedna od važnijih rasa DS9-a, i preko glavnih likova Džadzije Daks (prvih šest sezona) i Ezri Daks (sedma sezona) prikazano je nekoliko Tril epizoda. A tu su takođe i Ferengiji, podmukla i gramziva rasa Alfa kvadranta čiji je jedini životni cilj akumuliranje što više latinuma i bogatstva.

Nove vrste s kojima se upoznajemo, a čine glavninu radnje, su rase Dominiona. Osnivači, kao najviši u hijerarhiji, su metamorfna bića Gama kvadranta. Nekada su bili miroljubiva vrsta, ali su postali izopšteni od strane čvrstih koje je plašila njihova sposobnost da poprime oblik koji god zažele. Pogrdno su bili nazivani menjolicima, ali su taj naziv zadržali iz prkosa. Njihovi glavni podanici su Vorte. Vrsta stvorena genetskim inženjeringom koja za Osnivače sprovode manje administrativne poslove kao i snabdevanje Džem’Hadara Ketracelom belim. Spomenuti Džem’Hadari su Dominionski snagatori, vrsta stvorena isključivo za borbu. Njihovu odanost Dominionu Osnivači osiguravaju ugrađivanjem zavisnosti od droge, Kertracelu belom, u njihov genetski kod. Osnivače, kao i Vorte, poštuju kao Bogove, ali to je sve deo genetskog inžinjeringa čija je svrha osiguravanje odanosti nižih rasa Dominija prema Osnivačima.

Govoriti o kvalitetama pojedinih sezona je previše subjektivna stvar, ali činjenica jeste da su prve dve sezone bile malo lošije od ostatka, što nije posledica bezidejnosti, već malo dužeg uhodavanja i uvođenja u mnogo kompleksniju radnju. Dolaskom Defianta delomično se razbija koncept radnje vezane uz stanicu, a završne dve sezone su takođe pitanje subjektivnog utiska. Zavisi koliko neko voli obilje akcije i cliffhangera (više epizoda u nastavku, često sa karakterističnim to be continiued završetkom).
Govoreći konkretno, radnja se u prve dve sezone koncentriše na upoznavanje bejdžoranske kulture, opisivanjem kardasijansko – bejdžoranskog sukoba, upoznavanjem glavnih likova i uvođenjem novih, sporednih koji pojačavaju radnju. Monotonija stanice se pokušavala razbiti povremenim odlascima u Delta kvadrant runabautima, brodićima nešto većih verzija od običnih šatlova. Druga sezona nas dublje uvodi u radnju sa Makijima, već upoznatim u TNG-u, ali sad zbog povezanosti sa Bedjžorancima i Kardasijancima, još razarađenijom.

Sve se menja predstavljanjem Defianta u trećoj sezoni, što je mobilizovalo posadu i oživelo radnju. Ekipa je mogla da ode u istraživanje češće, kao što je to i bio slučaj, dok se na stanici upoznavalo sa sporednijim radnjama. U trećoj sezoni DS9 konačno razrađuje svoj vlastiti indetitet, odvaja se od koncepta viđenog u TOS-u i TNG-u. Tada se konačno uvodi Dominion u priču, a onda se oko njega gradi ostatak serijala. Krajem pete sezone počinje Dominijski rat koji traje do poslednje epizode serijala.

Jednom po sezoni, osim u šestoj, radnja bi se preselila u paralelni svemir, upoznat u TOS-u kada su Kirk i Spok promenili budućnost Teranskog saveza koji je tada bio velika sila, a sad minorizovana od strane Saveza, klingonsko-kardasijanske organizacije.

Ipak nam ne treba brod da hrabro idemo. To još ono što nas je DS9 naučio u ovih 7 godina.

Prethodni članakStar Trek: The Next Generation
Sledeći članakStar Trek: Voyager

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime