Star Trek: The Original Series

116

Svemir: poslednja granica. Ovo su putovanja zvezdanog broda Enterprise. Njegova misija: istraživati strane nove svetove, pronaći nove oblike života i civilizacije — hrabro ići tamo gde ni jedan čovek nije išao.
Dugogodišnji zaljubljenik u naučnu fantastiku Džin Rodenberi je 1960. godine napravio predlog za novu televizijsku seriju koja bi se dešavala na ogromnom svemirskom broju koji bi istraživao galaksiju. Inspiraciju je imao u Van Vogtovim Pričama o svemirskom psu, Frenk Rasolovim Maratonskim pričama, kao i filmom Zabranjena planeta, koji se pojavio par godina ranije. Neki kažu da je dosta uticala i serija Roki Džons, svemirski rendžer, daleko manje posvećena svemiru i tehnologiji od Zvezdanih staza, ali je sadržala elemente koje smo kasnije viđali – vojničku organizaciju, odnose među članovima posade, dizajn mosta… Džin Rodenberi je takođe dosta bio pod uticajem Horejšija Hornblauera i njegovih priča o morskim kapetanima i njihovom autoritetu prema posadi.

Četiri godine kasnije, Džin je završio svoj predlog i predstavio ga MGM-u. Iako ga MGM odbija, studio Desilu pokazuje interes za projekat i tako postaje prvi vlasnik nečeg što će do kraja veka postati jedna od najvećih televizijskih franšiza. Prvi Rodenberijev scenario je bio Star Trek je… i bio je podloga za prvu pilot epizodu The Cage. Prema scenariju, Star Trek je: Jednosatna dramska televizijska serija. Akciona-avanturistička naučna fantastika. Prvi takav koncept sa snažnim centralnim likovima uz ostale sporedne likove. Takođe, Zvezdane staze je opisivao kao vestern u svemiru – wagon train to the stars. U izvornom konceptu kapetan Ejpril je komandovao brodom S.S. Jorktaun, ali je do prve pilot epizode Ejpril postao Pajk, a Jorktaun Enterprajz.

Prva pilot epizoda The Cage (Kavez) snimljena je 1964. godine. Rodenberi je priželjkivao multi-etničku i multi-rasnu posadu kako bi pokazao jedinstvo planete Zemlje u 23. veku, takođe uvevši i likove koji nisu pripadali ljudskoj rasi, kao na primer Spok, oficir za nauku, a sve to pod zastavom Ujedinjene Federacije Planeta, koja čini osnovu zemaljskog društva budućnosti. Druge inovacije koje je Rodenberi uveo u seriju zasnivale su se na naučno tehničkim dostignućima do kojih je čovečanstvo došlo za 300 godina koliko deli radnju Originalnih Serija od Rodenberijevog vremena. To je uključivalo putovanje brže od svetlosti (Warp motore), transportere materije, fantastična oružja: fejzere, fotonska torpeda, deflektorske štitove… Pilot epizoda je prvo ponuđena CBS mreži koja je epizodu odbila u prilog drugoj naučno-fantastičnoj seriji Lost in Space (Izgubljeni u svemiru). Zvezdane Staze su onda ponuđene NBC mreži koja je seriju prihvatila i dozvolila njeno emitovanje. Načinjena ja druga pilot epizoda Where No Man Has Gone Before (Gde niko nije bio) i tako je serija dobila svoj manje-više konačni oblik. Iz prve pilot epizode u drugu prenesen je samo lik poručnika Spoka dok su na ostale brodske funkcije uvedeni novi likovi: Džejms Kirk kao kapetan, šef inžinjeringa Montgomeri Skot, kao navigator poručnik Hikaru Sulu, brodski lekar Leonard MekKoj i oficir za komunikacije poručnik Uhura. Rodenberijeva želja za multi-etničkom posadom je došla do izražaja baš u prisustvu azijata Sulua i afrikanke Uhure.

Suština čitave serije se vrti oko tri lika i odnosa među njima. Kirk, Spok i MekKoj su potpuno različiti među sobom, ali su držali seriju na plećima i upravo ta njihova različitost, naročito između Spoka i MekKoja, predstavljaju suštinu čitave serije. Džejms T. Kirk je rođen 2233. godine na Zemlji. Istakao se na Akademiji Zvezdane Flote postavši prvi kadet koji je prošao Kobajaši Maru test koji je mučio kadete mnogo decenija čak i u 70-tim godinama 24 veka. Na testu nije bilo drugog načina nego da kadet izgubi, to je bio test karaktera. Kirk je pobedio tako što je prepravio program da mu dozvoli da spase posadu Kobajaši Marua. Dobio je pohvalu za oštroumnost. Njegove taktike i avanture su legendarne u oba kvadranta nazvana Alfa i Beta i pamte se i u 24 veku. Kao komandant je bio opušten i pouzdan, ali nije se rado izlagao opasnosti.
Spok je rođen 2230. godine na planeti Vulkan. Majka mu je Zemljanka, a otac Vulkanac. Još kao mladić Spok je odlučio da pohađa Akademiju Zvezdane Flote. Ova njegova odluka uzrokuje svađu između njega i njegovog oca Sareka. Sarek se protivio njegovoj odluci, jer je njegov san bio da Spok upiše Vulkansku Naučnu Akademiju. Spok je poznat po svom interesovanju za Zemaljsku kulturu. Odličan je igrač trodimenzionalnog šaha, poznavalac kultura, literature i muzike mnogih rasa.

Lenard MekKoj je doktor na Enterprajzu. Zemljanin, rođen 2227. godine. On je ljudski pandan logičnom gospodinu Spoku, milostiv, zlovoljan, sujeveran i nerazuman, protivnik napredne tehnologije (naročito teleportera kojeg je prezirao) i povremeno fanatičan oko Spokovog poluvulkanskog porekla. Bio je jedini iz južnog dela sadašnjeg SAD-a među rasno i etnički raznovrsnom posadom zvezdanog broda Enterprajz.

8. septembra 1966. na NBC-u je krenuo Star Trek, ali sa nešto izmešanim redosledom emitovanja epizoda. Tako je, umesto pilota, prva emitovana bila The Man Trap. Spomenuti (drugi) pilot emitovan je dve nedelje kasnije. Radnja, smeštena u 2265. godinu, vrtela se oko posade federacijskog broda Enterprajz na petogodišnjoj misiji istraživanja svemira. Serija je odražavala političku situaciju tog doba, hladni rat bio je preslikan u svemir gde je Federacija bila u stalnim napetim odnosima sa Klingoncima i Romulancima.

Nažalost, Star Trek je u prvom emitovanju imao prilično slabu gledanost, što je dovelo do (prvog) otkazivanja serije na kraju druge sezone. Ipak, iako tadašnji broj fanova nije bio velik, već su tada pokazivali privrženost seriji pokrenuvši akciju spašavanja slanjem pisama NBC-u. Peticija je bila uspešna – Star Trek je dobio još jednu sezonu, ali u užasno lošem večernjem terminu u petak. Famozni termin petkom uveče, koji je tokom kasnijih godina dokrajčio brojne TV serije, uključujući i Enterprise, dokrajčio je i Star Trek koji je potom otkazan. Poslednja epizoda, Turnabout Intruder, emitovana je 3. juna. Treća sezona se i među fanovima i kritičarima smatra ubedljivo najlošijom u kompletnoj Star Trek franšizi. Značajne promene u kreativnom timu, novi scenaristi, uglavnom mladi i neiskusni se nisu snašli, što je posebno bilo očigledno kako se treća sezona približavala kraju.

Sve ukupno emitovano je 79 epizoda koje su se razlikovale po tematici i po sadržini. Neke su totalno anti religijske kao na primer The Apple (Jabuka), Who Mourns for Adonais? (Ko nariče za Adonajem?) i The Return of the Archons (Povratak Arhona); druge kao Balance of Terror (Ravnoteža straha) imaju za glavnu temu tadašnji hladni rat između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država zamaskiran kroz odnose Federacije i Romulanske Zvezdane Imperije ili se bave problemom putovanja kroz vreme i njegovim posledicama kao Tomorrow is Yesterday (Sutra je juče). Nekoliko klasičnih epizoda su kasnije poslužile kao podloga za velik broj impresivnih epizoda, filmova, događaja, vrsta i likova u ostalim serijama i fimovima. Možda najspominjanija i najhvaljenija epizoda originalne serije bila je The City on the Edge of Forever, koju je napisao Harlan Elison, za nju dobio i nagradu Hugo, ali nažalost kasnije više nije radio ni na jednoj epizodi. Epizoda Space Seed uvela je Kana i Ogmente i poslužila kao podloga za drugi film The Wrath of Khan. Mirror, Mirror bila je prva epizoda u popularnom paralelnom svemiru, u The Trouble with Tribbles pojavili su se svima dragi Triblovi, Errand of Mercy obeležio je prvo pojavljivanje Klingonaca…

Iako otkazan, Star Trek je stekao veliku popularnost u reprizama. U januaru 1972. održana je prva Star Trek konvencija u Njujorku na koju je došlo 3000 fanova. Četiri godine kasnije, 17. septembra 1976. zbog brojnih pisama fanova (navodno pola miliona) američki predsednik daje prvom NASA-inom spejs šatlu naziv Enterpajz. Na ceremoniji je bila prisutna cela postava Originalne serije na čelu sa Rodenberijem.

31. avgusta 2006. CBS Paramount je najavio remasterizovanje originalne serije povodom 40-ogodišnjice Star Treka. Emitovanje je počelo 16. septembra 2006. a prvobitno nije bilo predviđeno remasterizonje svih epizoda. Mike Okuda, dugogodišnji tehnički savetnik još od početka Nove Generacije, imenovan je vođom projekta, na kojem je radila i njegova supruga Denis, zatim Dejvid Rosi, koji je takođe dugo godina bio uz franšizu kao producent. Njih troje čine producentski tim, dok je Nael Vrej bio šef vizualnih efekata.

Epizode su digitalno remasterizovane, uklonjena su različita oštećenja zbog čuvanja na trakama, a slika je pročišćena. Epizode su pretvorene iz izvornog u format visoke rezolucije, a zvuk prebačen u digitalni stereo. Sadržaj epizoda nije menjan, već su, gde je bilo moguće i potrebno, dodati digitalni efekti. Model Enterprajza je napravljen ispočetka, kao i većina svemirskih objekata, od brodova, pojava, planeta… Čak je i muzička tema uvodne špice ponovo snimljena.

Model Enterprajza napravljen je prema tačnim merama pravog fizičkog modela Enterprajza korišćenog u Originalnoj seriji. Kretanje broda u epizodama su zadržane, samo je fizički model zamenjen digitalnim. Model, fizički naravno, trenutno se nalazi u muzeju Smitsonian u Vašingtonu.

Rad na prvim epizodama bio je užurban jer je CBS timu dao kratko vreme za remasterizovanje dve epizode sa preko 120 novih efekata. Počevši s epizodom The Trouble with Tribbles, korišćen je novi, poboljšani model Enterprajza. Razvojni tim rekao je da će se kasnije možda vratiti na prve epizode i ponovo ih renderovati koristeći novi model.

Važno je istaknuti da cilj remasterizovanja Originalne serije nije bilo petljanje po epizodama i menjanje njihovog sadržaja, već isključivo ušminkavanje i restauracija originala. Mike Okuda kaže: Jako se trudimo i poštujemo integritet i stil originala… Naš cilj je da se uvek pitamo, šta bi Roddenberry učinio s današnjom tehnologijom?

Prethodni članakVoodoo Glow Skulls – Bulletproof video
Sledeći članak„Barriers“ by Templeton Pek

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime